Bildstöd

I dagsläget arbetar jag med att ta fram egna bildstöds bilder (Tydliggörande pedagogik) utifrån vad jag själv har behövt under min skolgång. Min förhoppning är att det ska hjälpa dagens ungdomar med autism och dess personal.

Ett axplock från egna framtagna bildstödsbilder


Vad är bildstöd?Följ mig i pinterest med bildstöd som ni kan skriva ut!

Mallar
Kartläggningsmaterial
Lektion skolan

Lösning på problem

trappanutveckling

 

 

 


Ett case taget från min praktik/sommarjobb där stoppkort kom till användning.

Min praktik var på en förskola. Jag hittade några intressanta böcker ”Tio små kompisböcker”, en tanke väcktes att göra egna stoppskyltar utifrån stopp boken. Min handledare gav mig tillåtelse att ha det som en aktivitet med två barn Klara och Sara. Jag började berätta hur man kan använda stoppskyltar.
Vi gick in till pysselrummet och började pyssla.
När vi skulle tejpa krånglade tejprullen, vi fick inte ut tejpen. Klara gick in till min handledare för att be om hjälp. När hon kommer tillbaka har Sara stängt dörren och låst henne ute, Sara blir ledsen och går därifrån. Jag låser upp dörren och går fram för att trösta Sara, där hon sitter och är ledsen.
Därefter så går vi tillbaka in till pysselrummet. Sara går fram till Klara och håller upp en stoppskylt framför sig, så Klara ser tydligt stopptecknet.
Klara undrar varför Sara gömmer sig bakom skylten. Jag förklarar att Sara har blivit ledsen pga att Klara låste henne ute från pysselrummet. Klara blir eftertänksam och undrar vad hon har gjort. Jag förklarar igen att Sara blev ledsen då dörren låstes för henne.
Klara förstod nu och säger förlåt. Jag berömde Klara att hon sa förlåt och ångrade sig att hon var en dålig kompis.
Jag vände mig till Sara och undrade hur det kändes. Hon var fortfarande ledsen trots att Klara sagt förlåt. Jag förklarar till Klara att Sara fortfarande är ledsen och behöver mer tid på sig att ta emot förlåtet.
Vi står kvar tysta under en kortare stund
Här tänker jag på mina egna situationer och svårigheter. Jag bearbetade mina upplevelser och fortsatte förklara. Om Sara ska kunna lita på dig behöver hon känna att du inte gör om detta igen.
Sara nickade instämmande och frågar kan jag lita på att du inte gör så igen?
Klara svarar rakt och tydligt ja det kan du.
Vi står kvar tysta under en kortare stund igen
Jag frågade Sara om det kändes bättre efter samtalet hon haft med Klara. Sara säger att det känns lite bättre. Sara och Klara fick beröm att de redde ut situationen genom att ha lyssnat på varandra och mig. Sara torkade sina tårar och log.
Jag uttryckte sedan att vi har en kompisbok till som heter just förlåt, och att vi kan läsa den i morgon. Därefter föreslog jag att vi skulle fortsätta med att pyssla. Vi höll på med det tills min handledare kom in och sa att det var dags att samarbeta med städningen för det var mellanmålsdags.
Dagen därpå läste vi boken Förlåt, vilket blev ett bra avslut på gårdagens händelse.


 

Fint att du kunde komma hit:)

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)